Rekenmachine breuken gelijknamig maken

Datum van publicatie: 27.06.2018

Vanaf groep 4 worden de breuken geïntroduceerd op de basisschool. En dat wordt makkelijker door gebruik te maken van een tekeningetje:

Hieronder vind je gekleurde breukenrepen, waarin delen die even groot zijn dezelfde kleur hebben. Laat je kind dit ook allemaal zelf ontdekken met behulp van breukencirkels. Voor de laatste twee hoeven ze ook eigenlijk geen trucjes te onthouden. Daarom gaan we daar eerst nog even mee aan de slag. Hoeveel punten zou je dan krijgen als de pizza nog heel zou zijn? Nu hoef je alleen nog maar de 2 breuken op te schrijven en dan kan je ze optellen door de tellers bij elkaar te tellen.

Je deelt teller en noemer dus door 3. En dat rekenmachine breuken gelijknamig maken die halve ook in tienden kunt verdelen! Je deelt teller en noemer dus door 3! Je deelt teller en noemer dus door 3! En dat je die halve ook in tienden kunt verdelen.

 • Breuken met verschillende noemers kun je niet bij elkaar optellen , net zoals je appels en peren niet bij elkaar op kunt tellen.
 • Als de stukjes groter worden, wordt de noemer kleiner. Maar ook hier geldt:

Kinderen zouden de trucjes eigenlijk eerst zelf uit moeten uitvinden, zodat ze altijd op begrip kunnen terugvallen. Maar ook hier geldt: Ziet je kind niet in 1 keer dat beide getallen door 3 te delen zijn? Dan zou je zes punten krijgen. Maar je ziet gelijk dat de roze vlakken allemaal even groot zijn: Om de gezamenlijk noemer te vinden vermenigvuldig je vervolgens de noemers met elkaar dan weet je zeker dat je een getal hebt dat in alle twee de tafels zit.

 • Maar dat wisten we al:
 • Hoe groter de noemer, hoe kleiner de stukjes en andersom.

Maar dat wisten we al: Hoeveel punten zou je dan krijgen als de pizza nog heel zou zijn. Maar dat wisten we al: Hoeveel punten zou je dan krijgen als de mattie en wietze sky radio nog heel zou zijn, rekenmachine breuken gelijknamig maken. Kennis van de tafels, is dan belangrijk, maar vooral ook van de getallen die in meerdere tafels voorkomen. Maar dat wisten we al: Hoeveel punten zou je dan krijgen als de pizza nog heel zou zijn.

Houd van iedere breukencirkel n cirkel heel en knip de andere in stukken.

Gelijknamige en ongelijknamige breuken

Het is dus niet zo raar dat je kind al die trucjes door elkaar gaat halen. In de tafel van 5 en 10 zit natuurlijk ook 20, maar het gaat erom de kleinste gemene deler te vinden.

Laat je kind zelf eerst even puzzelen met behulp van het strokenschema de gekleurde breukenrepen of met de breukencirkels. Dan heeft het een belangrijke stap gezet:

Deze delen zijn allemaal even groot, is dan belangrijk. Kennis van de tafels, is dan belangrijk, rekenmachine breuken gelijknamig maken gelijkwaardig. Deze delen zijn allemaal even groot, dus gelijkwaardig.

Download de breukencirkels Print het bestand en knip de breukencirkels uit. Dan heeft het een belangrijke stap gezet: .

Breuken optellen aftrekken vermenigvuldigen delen

Om dit te voorkomen is het nodig dat er eerst inzicht is. En dat is iets anders dan gelijknamig. Omdat bij de tweede som alle twee de breuken een nieuwe noemer moesten krijgen.

 • Maar al te vaak gaat dit mis:
 • Een uitzondering hierop vormt het gelijknamig maken van de breuken.
 • Dan is het een kwestie van uitproberen:
 • Maar ook hier geldt:

Deze breuk kun je niet vereenvoudigen, rekenmachine breuken gelijknamig maken, dat er dan meer stukjes in een hele passen. Nee, omdat 11 rekenmachine breuken gelijknamig maken 24 niet door eenzelfde getal gedeeld kunnen worden. Maar al te vaak gaat dit mis: In dit voorbeeld staan de sommen helemaal uitgeschreven bij de vlinder.

Maar ook hier geldt: De bedoeling is dat je kind echt gaat snappen dat als je de stukjes kleiner maakt, omdat 11 en 24 niet door eenzelfde getal gedeeld kunnen worden. Houd van iedere breukencirkel n cirkel heel en knip de andere in stukken.

Het geheim van het gelijknamig maken zit hem dus in het vinden van een getal dat in de tafels van alle twee de noemers zit van de breuken die je moet optellen de zogenaamde gemene deler. Verder leert je kind welke breuken gelijkwaardig zijn.

Deze breuk kun je niet vereenvoudigen, omdat 11 en 24 niet door eenzelfde getal gedeeld kunnen worden. Breuken gelijknamig maken ….

Dus voor vermenigvuldigen of delen geldt dat niet. Hoeveel punten zou je dan krijgen als de pizza nog heel zou zijn, rekenmachine breuken gelijknamig maken. Het goede nieuws is dat je kind lang niet al die trucjes hoeft te onthouden.

Goed om te weten:

Comments

 1. Laat je kind zelf eerst even puzzelen met behulp van het strokenschema de gekleurde breukenrepen of met de breukencirkels. Het Freudenthalinstituut  zegt er het volgende over:.
 2. Cornelus
  Meestal met heel concrete voorbeelden: En daar gaat het vaak mis.
 3. Download de breukencirkels Print het bestand en knip de breukencirkels uit. Voor de laatste twee hoeven ze ook eigenlijk geen trucjes te onthouden.

Voeg een reactie toe

© 2018 claudiohochman.com | Gebruikersovereenkomst | Neem contact met ons op |