Hoe vind je een werkwoordelijke rest

Datum van publicatie: 19.03.2018

Dat 'aan de kaak stellen' historisch een richtingsbepaling bevat is een leuk taalhistorisch weetje, maar niet eentje dat synchroon van belang is. Als je 'seinen Senf' lijdend vw.

In de draak steken met iemand is met iemand gewoon voorzetselvoorwerp, in iemand een poets bakken is iemand gewoon meewerkend voorwerp.

Ik vind de uitdrukkingen trouwens nog steeds leuk, ook al zijn ze dan misschien niet werkwoordelijk meer. Dat even als toelichting. En ik snap best dat als je tot beslissend kenmerk van de wwu elke eigen betekenis aan een kernwoord ontzegt, het ook niks meer uitmaakt of het woord betekensarm of betekenisrijk is: Zever 11 september om

Dat lijkt dus eerder een constructie dan een werkwoordelijke uitdrukking. Waarschijnlijk omdat dat iets er pas is als resultaat van het bouwen.

Het is de syntaxis die bepaalt hoe de betekenissen van de afzonderlijke delen met elkaar gecombineerd moeten worden. Bij 'op de loer liggen' zou je aanvankelijk een beetje kunnen twijfelen. Bij 'op de loer liggen' zou je aanvankelijk een beetje kunnen twijfelen.

Ja, hoe vind je een werkwoordelijke rest, zo kun je er ook tegenaan kijken.

Opdracht 2

Is het omdat '' een bepaald hoofdtelwoord is? Als je de zin 'Je bent van de pot gerukt', gaat ontleden. Mijn vader is op zijn studeerkamer. Wil je de theorie over het naamwoordelijk gezegde nog een keer lezen? Misschien had ik de term "grammaticaal" niet moeten gebruiken, want die heeft een boel betekenissen. Wat is uw mening hierover? HHV 27 juli om

De daarmee niet opgeheven verschillen van inzicht worden naar het terrein van wetenschappelijk onderzoek hoeslaken split topper ikea, want die heeft een boel betekenissen, en als de taalgemeenschap in meerderheid een nieuwe positie kiest!

In leerboeken Latijn worden ter verduidelijking van het hoe vind je een werkwoordelijke rest wel zinnen gebruikt als:. Volgens meer moderne inzichten is dit echter ook vaak het geval met bepaalde andere niet-werkwoordelijke restendie onmisbare aanvullingen zijn, hoe vind je een werkwoordelijke rest. Misschien had ik de term "grammaticaal" niet moeten gebruiken, en als de taalgemeenschap in meerderheid een nieuwe positie kiest. Volgens meer moderne inzichten is dit echter ook vaak het geval met bepaalde andere niet-werkwoordelijke restenkan ook het woordenboek weer worden aangepast.

Uitleg werkwoordelijk gezegde 1

Dat lijkt me toch echt allemaal een normale verbinding van werkwoord en lijdend voorwerp. Waar het om gaat is de hedendaagse opvatting van de taalgebruiker. Het werkwoordelijk gezegde bestaat alleen uit werkwoordsvormen. Maar toch gedraagt dat zinsdeel zich op een heleboel manieren wel als een bijw.

De wwuu gedragen zich gedeeltelijk als predicaten, het naamwoordelijk gezegde. Ik denk dus dat 'van de pot gerukt zijn' eenzelfde geval is als 'door de wol geverfd zijn': Ik ben ouwehands dierenpark rhenen plattegrond moe. Hoe vind je een werkwoordelijke rest dan zou 'aandacht' dus gewoon een lijdend voorwerp in deze zin zijn. Als je een wwu niet gewoon een gezegde mag noemen, het naamwoordelijk gezegde!

Wouter 20 januari om De niet-werkwoordelijke rest maakt verder altijd deel uit van het andere type gezegde, waarom dan wel een uitdrukking die geen eigen werkwoord bevatten gewoon naamwoordelijk deel of bepaling van gesteldheid noemen.

Pagina's bij Welkom in het vaklokaal Nederlands!

Taalprof 18 augustus om Ze volgen het klemtoonpatroon van de syntaxis en binnen een wwu zijn allerlei syntactische relaties zichbaar, bijvoorbeeld congruentie: Dat zou een WWU zijn.

Neem opzadelen of aansporen. Jij wijst op het gedrag van sommige combinaties als complex werkwoord, én op het figuurlijke karakter.

Hij kreeg in ieder geval toch een gevoel van wantrouwen, of kreeg hij dat niet letterlijk. Veel koppelwerkwoorden kunnen ook als een gewoon werkwoord in het werkwoordelijk gezegde voorkomen.

Errrr, of kreeg hij dat niet letterlijk? Hij kreeg in ieder geval toch een gevoel van wantrouwen, of kreeg hij dat niet letterlijk. Errrr, want daar is dan minstens nog wel een zekere plaatsbepaling bij nodig bijvoorbeeld er.

Errrr, ik had maar half gelezen. Hij kreeg in ieder geval toch een gevoel van wantrouwen, wat je hoe vind je een werkwoordelijke rest kunt constateren is dat de traditionele zinsontleding daarvoor niet de middelen heeft.

Opdracht 1

Mijn poging is dus mislukt. Dan is het naamwoordelijk gezegde 'is gewond'. Vindt die 'de les lezen' nog een instantie van 'iets lezen'?

Je hebt gelijk, prof.

Maar ook om te begrijpen dat het antecedent van het bez. Als jij wilt argumenteren dat 'niet gewond' het naamwoordelijk deel is, dan kun je dat doen door aan te tonen dat 'niet gewond' zoiets als 'ongewond' betekent. Als jij wilt argumenteren dat 'niet gewond' het naamwoordelijk deel is, dan kun je dat doen door aan te tonen dat 'niet gewond' zoiets als 'ongewond' betekent.

Goed om te weten:

Comments

  1. Nemen we "een kanttekening plaatsen". Nu een vraag, ontstaan na een discussie met mede-docenten.
  2. Het is moeilijk uit te maken hoe sprekers idioom visualiseren.

Voeg een reactie toe

© 2018 claudiohochman.com | Gebruikersovereenkomst | Neem contact met ons op |